08.- Taula rodona pel dia 22 de març.-

 


A favor de la justicia i per la nostra societat present i del futur
El paper de la dona en el món sanitari ahir i avui. 
Jornada adherida al Dia Internacional de la Dona 2024.


Volem conèixer i donar a conèixer les dones treballadores i destacades, en el servei als demés i que estan en l'anonimat, del Priorat.


Va presentar l'acte n'Eva Torà i a la taula, com a regidora d'Igualtat, va posar d'exemple el cas de na Dolors Aleu i Riera

En Josep Maria Ferran del CERADAI i del Centre d'estudis del Priorat (CeP) va justificar estar a la taula pel fet que des de 1989 com tots sabem organitzem actes culturals al poble i a la comarca sobre persones, oficis antics i fets històrics. En el 2008 celebrarem els 120 anys del naixement de la Sebastiana.
Avui tenim una nova mirada estem davant del tren de la tendència per a la feminització social i cultural equitativa i igualitària de les persones  que ens invita a pujar a totes les persones: homes i dones com les persones LGBTI.
El feminisme està format per posicions radicals, altres dialògiques i altres més inclusives... que ens invita a pujar a tothom al tren, en la lluita per la igualtat i per a progressar amb consciència i conservar els drets socials i humans conquerits en la lluita permanent en la concordia i la reivindicació.
Fa uns dies fins i tot s'ha celebrat el congrés telemàtic mundial de dones catòliques i en teologia fins i tot es va cap a una feminització de Déu i la crida mariana al paper de Maria al servei de la comunitat i també molt important en la fe, que implica als homes.

Avui tractarem d'una dona la Sebastiana a l'ombra i quasi a l'anonimat que va dur una tasca extraordinària a Cabacés, nascuda el 22-02-1888 i traspassada el 06-01-1971.
Al servei de les persones en dos segles XIX i XX i en tres generacions.
Acollia i acompanyada a les dones per a donar llum, a les criatures les portava a batejar i quan hom es moria les vestia i ajudava a preparar el funeral.
Una dona de fe i de gran servei a la comunitat.
Com a mare també va sofrir la mort del seu fill únic a la guerra en la batalla d'Ebre en 1938.
Tot seguit va prendre la paraula na Maria Ferré, metgessa i referent dins de la Regió Sanitària de les Terres d'Ebre. 
A més de donar el seu testimoni personal i el que suposa a les dones el pes de responsabilitat de ser mares, la cura dels seus fills o filles, fa que costi molt més a les dones implicar-se en aspectes com escollir els estudis, la professió o dins de la promoció professional com a la societat. Va fer una mirada paisatgística del món sanitari.

Es va obrir un torn al públic assistent on es va expressar que també havien nascut amb la Sebastiana.
Com a cloenda estem totes les persones convidades a pujar al tren de la feminització social justa i equitativa, dones i homes junts podem fer la societat més justa.


També cal recordar en aquest escrit n'Angelina Aragonés (RIP) la primera dona empresaria en els anys 80 i 90 de Cabacés i la primera regidora del nostre Ajuntament entre 1995-99, precisament regidora de cultura.

Al Priorat hi han dones també oblidades com Maria Assumpció Peyra Ametller

A Tarragona portem a terme el programa Cooppel de suport a les famílies a l'institut Antoni de Martí i Franquès, estem estudiant en la mirada en la persona el com aprenem a neuroaprendre des de la neurociència analògica i volem expressar i compartir les aportacions a les persones referents de la comissió per a reflexió i la millora de les proves PISA. Estem veient sense tenir en compte previ el gènere que les noies tenen més capacitat per l'aprenentatge cooperatiu i per a la matemàtica, la qual ha estat creença que era més adequada per als nois. I això no és així.
Per a conèixer més el pla i els seus programes i projectes de la Causa Cooppel per la Pau:
Més info sobre la tendència cultural i social per a la femenització igualitària i equitativa de totes les persones.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

19.- Identificada una tortuga a Cabacés .-

06.- Museu municipal de Cabacés 2024

26.- Frederic Salvadó emplena amb art a la Morera de Montsant.-